BLOG

Abychom se při nošení dětí cítili příjemně, tak na oblečení opravdu záleží. Zvlášť v létě. Tady jsem pro vás sepsala nějaké tipy, jak si vše zpříjemnit.

Číst dále

telesny-kontakt
Kontakt skin to skin

Kůže je smyslový orgán a skrze dotyky a mazlení dáváme dětem pocit bezpečí a lásky. Věděli jste, že vrchní vrstva kůže se tvoří z úplně stejné vrstvy buněk jako nervový systém?

Když děti nosíme, dotýkáme se jich, zamilováváme se víc a víc. Funguje to stejně, když se seznamujeme s partnerem. Vzájemné dotyky, pohledy do očí. Proto je první hodina po porodu tzv. zlatá hodinka důležitá. Co je ale hlavní? Můžete to dohnat i doma. Ne každý porod se obejde bez komplikací. Nevěšme hlavu, pokud to v porodnici nevyšlo. Pojďte si dodatečný bonding dopřát i později. Tělo na tělo a očuchávat tu malou hlavičku, ať spustíme hormonální koktejl.

tvorba-mleka-pri-kojeni
Podávání tekutin u kojenců

Jak je to s podáváním vody u malých miminek? Často se můžou maminky setkávat s názorem, že by měly miminku dávat čaj nebo vodu. Tak si to pojďme ujasnit.

Dítě by mělo být výlučně kojené do ukončeného šestého měsíce. Tedy i v těch největších vedrech nedáváme navíc nic jiného než mateřské mléko.

Mateřské mléko je složené z velké části právě z vody, tudíž dbáme na to, aby dítě bylo kojeno často a nabízíme víc než obvykle. Samy dbáme na to, abychom dostatečně pily, že?

Až s prvními příkrmy začneme podávat i vodu, aby se kojenec začal seznamovat nejen s jídlem, ale i s pitím a mělo tak možnost trénovat novou dovednost.
Takže kojení zdar a v létě obzvlášť.

Přemýšlíte nad tím, jak ideálně podpořit tvorbu mateřského mléka? Mám pro vás tipy.
V první řadě je pro nás důležité využít takzvané zlaté hodiny po porodu, kdy je hladina prolaktinu a oxytocinu nejvyšší.

Číst dále

Citlivá podpora kojení